Offertes met breuken

De offerte is de laatste stap naar een opdracht. Dus die moet tiptop klantgericht geschreven zijn. Meestal gaat dat in het eerste deel wel goed. Maar zodra de financiële paragraaf begint en de voorwaarden aan bod komen, verandert de stijl opeens. Dan wordt de klantvriendelijke offerteschrijver opeens een Ambtenaar Eerste Klasse.

Ongewenste formaliteiten

De tijd dat offertes begonnen met ‘Onder referte van…’ ligt inmiddels achter ons. En langzaamaan verliest ook de beginzin met ‘Naar aanleiding van…’ terrein. Daarvoor in de plaats komen kortere, hedendaagsere zinnen, zoals: ‘Op die-en-die datum hebben we met u gesproken over….U vertelde dat….’ Kortom, met enige vertraging is de offerte ook aangekomen in de 21e eeuw. Nou ja, het eerste deel dan.

Vanaf de financiële paragraaf treedt er meestal een stevige stijlbreuk op. Opeens staat het bol van passieve zinnen, lange zinnen en wordt er omslachtig gezwaaid met clausules en artikelen. De opdrachtgever wordt niet meer aangesproken met ‘u’ maar met ‘de opdrachtgever’. En de toon verandert van zakelijk-vriendelijk, naar formeel en defensief.

De opdrachtgever dient de verschuldigde bedragen uiterlijk binnen 30 kalenderdagen na indiening van de desbetreffende facturatie te voldoen.

Klantvriendelijkere voorwaarden

Dat offertes ook juridisch goed in elkaar moeten zitten, is begrijpelijk. Zodra de offerte is ondertekend, geldt het immers als een contract en dan moet een aantal zaken er helder in staan. Maar die afstandelijke klerkenstijl is niet nodig. Behalve dat de stijlbreuk een dubbel gezicht van de organisatie toont, is het ook niet handig om zo vlak boven de afsluiting, waaronder straks de handtekeningen moeten komen, nog even alle seinen op rood te laten springen.

Die taaie juristentaal is bovendien heel goed te herschrijven in de verzorgde spreekstijl, zonder dat dat iets aan de juridische lading ervan afdoet. Veel verzekeraars hebben inmiddels die slag gemaakt en hebben verzekeringspolissen in begrijpelijke taal laten herschrijven. Hoog tijd dus om ook deel twee van de offerte de 21e eeuw binnen te brengen.

Berichten gemaakt 18

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven