De winter komt eraan. Daarom adverteert C&A volop met gebreide kleding. Knit wear in C&A-taal. Ik ben daar fan van. Van de kleding dan, mits gemaakt van wol. Het woord knit wear vind ik niks. Om de kleding als modieus en verantwoord te positioneren lijkt mij de letterlijke vertaling geschikter: breidraagsel.
Gebreide kleding houd je heerlijk warm. Zeker als die gemaakt is van wol. En dat heeft twee grote voordelen. Allereerst helpt een wollen vest of trui je de energierekening laag te houden. Door thuis behaaglijk in je knit wear weg te kruipen kan de thermostaat gemakkelijk twee à drie graden lager. Tel uit je winst.
Eigen wol eerst
Daarnaast help je direct de CO2-uitstoot te verminderen. Niet alleen doordat je minder gas verstookt, maar ook doordat je kledingkilometers beperkt. Als je tenminste kiest voor schapenwol van Nederlandse bodem. Schapenhouders (m/v) winden zich erover op dat ze de wol van hun schapen in Nederland aan de straatstenen niet kwijtraken. Hele balen wol gaan de verbrandingsoven in omdat wol uit Australië goedkoper is. Een enorme verspilling van een duurzaam natuurproduct, die nota bene ook nog eens zorgt voor een enorme onnodige uitstoot van broeikasgassen. Dubbel fout.
Breidraagsel draagt bij
Knit wear van lokale schapenwol dragen is dus al een Goede Daad op zich. Vraag is alleen of dat in het Engels nog beter is dan in het Nederlands. Is knit wear warmer, modieuzer of zit het lekkerder? Het lijkt erop dat C&A bang is voor de beruchte Hollandsche spruitjeslucht die kennelijk rond breien hangt. Er doemt al snel een beeld op van opoe die met tikkende pennen prikkende sokken produceert naast een pruttelend pannetje op het petroleumstel. Het niksige knit wear was helaas het enige alternatief dat het reclamebureau kon bedenken.
Nee, doe mij dan maar breidraagsel. Dat maakt meteen duidelijk dat je met het betere breiwerk van eigen bodem in belangrijke mate bijdraagt aan het binnen de perken houden van de klimaatontsporing. En daar krijg je vanzelf al een warm gevoel van. Wat wordt jouw breidraagsel deze winter?