Overbordigheid

Er staan in Nederland te veel verkeersborden. Dat verklaarde een verkeersdeskundige tenminste onlangs. Op sommige plekken staan er zo veel bij elkaar dat het voor verkeersdeelnemers verwarrend is. Op één plek heeft de wegbeheerder juist geprobeerd verwarring te voorkomen. Wel met een extra bordje. Maar of dat nou zo’n goed idee was…

Het driehoekige bord staat voor ‘Pas op: kans op overstekend groot wild’. Je vraagt je af waarom die toevoeging eronder is geplaatst. Toch niet om duidelijk te maken dat het wilde zwijn tot de categorie ‘wild’ behoort. Ik bedoel: hoe ondubbelzinnig wil je een naam hebben? Ook zijn formaat staat buiten kijf, lijkt me.

Bordkennis

Blijft over dat die zwijnen niet ‘overstekend’ zijn. Dat het van die twijfelzwijnen zijn die de weg oplopen en dan halverwege denken: Hm, toch niet. Of reine zwijnen die de drabbige bosbodem zat zijn en een even helemaal bijkomen op een stukje proper asfalt. Maar ja, er is geen verkeersbord met de betekenis ‘Pas op: groot wild dat misschien bezig is om over te steken – zij het niet in een rechte lijn – maar misschien ook niet, en zich ondertussen wel op de openbare weg bevindt.’ Dus, heeft de wegbeheerder gedacht, dan maar een toevoeging.

Of had hij een lage dunk van onze parate kennis van verkeersborden? Hij zag het al voor zich. Rijdt daar zo’n stel, verwachtingsvol uitkijkend naar die sierlijk over de weg springende herten die het bord ze heeft beloofd, knallen ze bovenop een familie wilde zwijnen die doodleuk op de weg loopt rond te scharrelen. Volgt er een juridische claim, want dat bord was zo onduidelijk. Daar had hij geen zin in. Dus dan maar een toevoeging.

Trouwens, wees dan consequent en plaats ook borden over de andere leden van de grootwildfamilie. ‘Ook vossen zijn mogelijk’ bijvoorbeeld, en daaronder: ‘Plus een enkele das’.

Snoeibeurt

Zo ontstaat die wildgroei aan borden. Overbodige borden. En ze leiden af. De vijf kilometer na het passeren van de twee bordjes ben ik alleen nog maar bezig geweest het raadsel op te lossen van die toevoeging. Al had het wild in polonaise de weg opgegaan, ik had het niet gezien. Dus ja, ik ben voor een flinke snoeibeurt in verkeersborden. Wat mij betreft, komt er een grondige analyse van de mate van overbordigheid in gemeenten en langs provinciale wegen. En dan snoeien. Wel natuurlijk even de verkeersdeelnemers waarschuwen dat er gesnoeid wordt. Met een… eh

Berichten gemaakt 17

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven