AH in broodoorlog tot bittere sluit

Er is een broodoorlog gaande. Tussen Coop en Albert Heijn dan. Beide roepen om het hardst dat we de hele dag versgebakken brood kunnen krijgen. Bij Coop kan zelfs de nachtzuster ’s avonds nog vers brood halen. Ook AH staat in de frontlinie de hele dag vers brood voor ons te bakken. ‘Tot sluit’ maar liefst!

Elke dag vers brood 'tot sluit' bij Albert Heijn

Ik stel me zo voor dat er paniek is uitgebroken. Toen de eerste vijandelijke reclames bij Albert Heijn insloegen, besloot men dat er snel een tegenactie moest komen. Aangezien het legertje reclamejongens en -meisjes al verwikkeld was in de dagelijkse strijd om de consument, was er alleen nog wat lager voetvolk beschikbaar. Daarom sneuvelden de eisen aan taalbeheersing als eerste. Als er maar een snelle reactie kwam. En misschien was die best nog wel effectief. Want bij Coop hebben ze zich natuurlijk doodgelachen om deze halfbakken tegenzet.

Taaltrend

Het blijft natuurlijk gissen waarom de grootgrutter kiest voor ‘tot sluit’. Was ‘sluitingstijd’ of zelfs ’sluiting’ te lang was voor het spandoek? Was er onvoldoende budget voor meer letters? Of is er sprake van een taaltrend? In de berichten van MeteoGroup Nederland viel me namelijk ook al zoiets op. Hun weervoorspellers hebben het over ‘de smelt van het zeeijs’, wanneer ze spreken of schrijven over het wegsmelten van het noordpoolijs in de zomer. Maar hun ‘smelt’ lijkt gekopieerd uit het Amerikaans, waar ‘melt’ als zelfstandig naamwoord in gebruik is, zoals in ‘the summer melt’. Voor het Albert Heijnisme ‘de sluit’ is echter geen evenknie in welke taal dan ook te vinden.

‘Deze week in de aanbied’ of ‘Gratis aflever van uw online bestel’

Losse flodder

Het is maar te hopen dat ‘tot sluit’ een losse flodder is. Anders zijn er nog rare leuzen te verwachten. ‘Deze week in de aanbied’ bijvoorbeeld. Of: ‘Gratis aflever van uw online bestel’. Hopelijk ziet Albert Heijn snel in dat er ondeugdelijk materiaal is ingezet in het broodoffensief. Operatie afblazen dan maar, wonden likken en evalueren. En enkele medewerkers aanmelden voor een deugdelijke taaltrain.

Berichten gemaakt 19

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven